Quant costa un advocat d’ofici? Com s’assigna?

Des d’AT Advocats volem aclarir alguns dels dubtes més comuns relacionats amb els advocats que presten serveis al torn d'ofici i el dret a l'assistència jurídica gratuïta

Arkaitz Terrón

Darrera edició: 10 desembre 2021

Quan ens veiem en l’obligació de recórrer a un advocat, són moltes els dubtes que ens assalten: Serà millor un advocat particular que un del torn d’ofici? Puc demanar un advocat d’ofici? Em sortirà gratis? Des d’AT Advocats volem aclarir alguns dels dubtes més comuns relacionats amb els advocats que presten serveis al torn d’ofici i el dret a l’assistència jurídica gratuïta:

És el mateix tenir un advocat d’ofici que tenir Dret a l’assistència jurídica gratuïta?

No. Els advocats del torn d’ofici són aquells inscrits com a tals en els registres de cada col·legi d’advocats i són designats per a la defensa d’aquelles persones que, trobant-se en situació de necessitar un advocat, no poden, o no volen, designar un advocat particular. En tals casos, únicament aquelles persones a les quals els sigui reconegut el Dret a l’assistència jurídica gratuïta podran fer ús dels serveis legals del lletrat designat sense necessitat de fer-se càrrec dels seus honoraris professionals.

Qui té Dret a l’Assistència Jurídica Gratuïta?

En tot cas, tindran reconegut tal Dret:

Quan acreditin insuficiència econòmica per a litigar, tindran reconegut el Dret:

Com i on puc sol·licitar que es reconegui el meu Dret a l’assistència jurídica gratuïta?

La gestió dels tràmits corresponents a la sol·licitud i el reconeixement del Dret a l’assistència jurídica gratuïta correspon als diferents col·legis d’advocats. Per això, per a sol·licitar el reconeixement de tal dret, haurem de dirigir-nos al col·legi d’advocats corresponent al lloc on ens trobem.

Per a conèixer el llistat dels col·legis d’advocats existents a Catalunya, cliqui AQUÍ 

Per a conèixer el llistat dels col·legis d’advocats de la resta de l’Estat, cliqui AQUÍ.

En les pàgines web dels diferents col·legis, trobarem informació detallada de la documentació que ha de presentar-se i sobre les vies de sol·licitud habilitades a aquest efecte.

Els advocats particulars són millors que els del torn d’ofici?

La resposta és no. Almenys, no necessàriament. De fet, els col·legis professionals estableixen requisits formatius addicionals i/o determinats anys experiència en l’exercici de la professió perquè un advocat pugui entrar a formar part del torn d’ofici. A més, la pràctica totalitat d’advocats que formen part del torn d’ofici també presten els seus serveis de manera particular. Així doncs, l’adscripció d’un advocat al torn d’ofici no és, ni molt menys, un signe de falta de professionalitat o de coneixements.

La principal diferència entre un advocat particular i un del torn d’ofici és, en definitiva, que, en el cas de recórrer al torn d’ofici, el client no pot triar al lletrat que exercirà la defensa dels seus interessos.

Els advocats que formem part de AT Advocats no només prestem els nostres serveis a nivell particular, també ho fem en el torn d’ofici. D’aquesta manera, mostrem el nostre compromís i col·laborem amb que el Dret a l’assistència i defensa jurídica de qualitat arribi a totes les persones, amb independència del seu nivell econòmic o social.

Si necessiteu l’aclariment de qualsevol qüestió, no dubteu a posar-vos en contacte amb el nostre despatx.

Truca ara al 644 52 42 12