Què és la llei de la segona oportunitat: com funciona el creu i ratlla dels teus deutes

La Llei de Segona Oportunitat és l'única eina que pot posar fi a una vida de deutes, així que, des AT Advocats, volem explicar-te quines persones poden acollir-se, quins requisits s'han de complir i quin és el seu funcionament.

Arkaitz Terrón

Darrera edició: 10 desembre 2021

En moments de crisi, els deutes poden arribar a acumular-se de manera que el seu pagament arribi a resultar impossible. Per evitar que aquesta càrrega econòmica persegueixi el deutor durant tota la seva vida, la Llei Concursal preveu la possibilitat d’atorgar-li una segona oportunitat, cancel·lant gran part dels seus deutes i permetent-li començar de nou. Encara que aquest mecanisme dista molt de ser perfecte, de moment, és l’única eina que pot posar fi a una vida de deutes, així que, des AT Advocats, volem explicar-te quines persones poden acollir-se, quins requisits s’han de complir i quin és el seu funcionament.

Origen de la Segona Oportunitat

El mecanisme de segona oportunitat va ser introduït a la Llei Concursal per una modificació del seu art. 178 realitzada l’any 2015 per la Llei 25/2015 , de 28 de juliol, de mecanisme de segona oportunitat, reducció de la càrrega financera i altres mesures d’ordre social.

Amb aquest mecanisme, es pretenia limitar els efectes, encara persistents, de la crisi financera de 2008. Amb ell, es delimita el principi de responsabilitat patrimonial universal i s’atorga a les persones físiques un dret, el de començar de nou, que durant anys havia estat reservat, de manera exclusiva, a les persones jurídiques. A les empreses.

Quines persones poden acollir-se al mecanisme de segona oportunitat?

La segona oportunitat és un mecanisme previst perquè pugui acollir-se al mateix qualsevol persona natural, ja sigui un ciutadà particular, un autònom o un empresari .

Com funciona el mecanisme de segona oportunitat?

Per poder beneficiar-se del mecanisme de la segona oportunitat, el deutor ha de passar per un procediment concursal i complir una sèrie de requisits que detallarem a continuació:

Acord extrajudicial de pagaments

El primer dels requisits i tràmits que ha de complir el deutor que pretengui acollir-se al mecanisme de segona oportunitat, és a dir, que pretengui obtenir una exoneració dels deutes insatisfets, és el d’assolir, o tractar d’aconseguir, un acord extrajudicial amb els seus creditors per al pagament ordenat dels seus deutes. Aquest acord pot contemplar quitaments de deute i esperes de fins a 10 anys i, per a la seva aprovació, haurà de comptar amb el vot favorable del 75% del passiu -si preveu esperes> 5 anys i treus> 25% – o del 60% del passiu , en cas que els quitaments i esperes siguin inferiors.

Com és obvi, en cas que s’arribi a aconseguir un acord extrajudicial de pagaments i aquest arribi a complir-se, ja no serà necessari recórrer a el mecanisme de la segona oportunitat. No obstant, en el cas en què sigui impossible arribar a un acord de pagaments, o quan l’acord de pagaments assolit resulti incomplert, el deutor s’haurà de sotmetre a un procediment concursal per a la completa liquidació dels seus béns (a excepció dels béns legalment inembargables).

És en aquest punt, després de la finalització del concurs amb la liquidació de tots els béns del deutor, quan aquest podrà sol·licitar davant el jutge del concurs el benefici d’exoneració del passiu insatisfet.

Requisits per accedir al benefici d’exoneració de passiu insatisfet

Per ser beneficiari de l’exoneració de passiu insatisfet, la Llei Concursal exigeix ​​que el deutor sigui considerat “de bona fe” i, d’acord amb aquesta llei, s’entendrà que el deutor té aquesta condició si es compleixen una sèrie de requisits legals:

No obstant això, per al cas en què el deutor no pogués abonar la totalitat dels crèdits contra la massa i dels crèdits privilegiats, així com el 25% dels crèdits ordinaris (en casos en què no s’ha tractat d’assolir l’acord extrajudicial de pagaments), la llei preveu que el deutor pugui acollir-se al mecanisme de segona oportunitat, és a dir, al benefici d’exoneració de passiu insatisfet, si compleix els requisits següents:

I què ocorre si s’incompleix el pla de pagaments?

Arribats a el punt en el qual el deutor ha aconseguit complir els requisits establerts per la Llei concursal, s’ha compromès amb un pla de pagaments amb un termini inferior a 5 anys i ha vist exonerats els seus deutes, què passa si, en un moment donat, incompleix aquest pla?

Per a aquest supòsit, la Llei preveu l’exoneració definitiva dels crèdits per al deutor que, malgrat haver incomplert els termes de l’acord, hagués destinat al seu compliment, almenys, el 50% dels ingressos percebuts en el període de temps de vigència de l’acord (sense comptar aquells amb consideració de inembargables). En determinats supòsits, i ateses les circumstàncies personals del deutor, el percentatge exigit destinat al pagament de deute es pot veure reduït al 25%.

Quins crèdits queden exonerats?

En cas de ser concedida l’exoneració de passiu insatisfet, quedaran condonats tots els crèdits que romanguin impagats amb excepció dels crèdits per aliments i els de dret públic (bàsicament, els de la Hisenda Pública i la Seguretat Social ).

En aquesta exoneració queden inclosos els crèdits que restin impagats després de l’execució de garanties hipotecàries. No obstant això, hem de remarcar que aquesta exoneració no es fa extensible a aquelles persones que poguessin ser obligades solidàries, fiadores o avaladores del deutor concursat.

Es pot revocar la segona oportunitat?

Sí. La llei concursal preveu que l’exoneració del passiu insatisfet pugui ser revocada dins dels primers 5 anys des de la concessió, sempre que es doni alguna de les següents circumstàncies:

Avantatges i inconvenients de la Llei de Segona Oportunitat

Fins aquí hem explicat, d’un manera simplificada , el funcionament del mecanisme de segona oportunitat i us hem dit quines persones poden acollir-se a la mateixa però, quins avantatges i inconvenients té aquesta previsió legal?

Avantatges de la Llei de Segona Oportunitat

El principal avantatge de la Llei de Segona Oportunitat és que permet als deutors persones físiques evitar l’anomenada “mort civil” provocada per deutes impagables que obliguen a la persona a viure en l’exclusió econòmica, sense cap tipus de finançament extern (préstecs o targetes de crèdit) i subjecta a embargaments de salaris que, a la pràctica, poden arribar a ser perpetus.

Inconvenients de la Llei de Segona Oportunitat

El principal inconvenient del mecanisme de la segona oportunitat és l’obligatorietat de passar per un procediment de liquidació concursal , en el qual el deutor veu com la totalitat del seu patrimoni és venut per fer front als deutes contrets.

Si bé és cert que el mecanisme permet al deutor començar de nou, el cert és que tal reinici es porta a terme des de zero.

 

Aquest petit article pretén explicar de forma senzilla què és i com funciona el mecanisme de la segona oportunitat en termes generals. No obstant això, per conèixer l’adequació del mecanisme de segona oportunitat a les circumstàncies personals de cada deutor, s’haurà de comptar amb assessorament professional especialitzat. Si necessita ajuda o té alguna qüestió al respecte, no dubti en posar-se en contacte amb nosaltres.

Truca ara al 644 52 42 12